Om Rasen

En American Akita är en relativt ny ras. Den godkändes av FCI som egen ras från den 1/1 2000, då hette den Great Japanese Dog. Men från och med 1/1 2006 så heter rasen American Akita, vilket är det rätta namnet eftersom det är en amerikaniserad Akita.
För närvarande finns det ca 387 st (enligt hundregistret JBV 2020) American Akita i Sverige.

Tänk på det här innan köp
American Akita är en förhållandevis frisk, lugn och stabil ras, det är inte mycket som imponerar på dem. De blir mycket starkt fästa vid familj och vänner men är tämligen ointresserade av främmande (ska ej förväxlas med reservation vilket inte är önskvärt). Rasen har ursprungligen använts som vakt- och jakthund och till hundhetsning.

Trots att American Akita är en tyst ras och inte för oväsen i onödan så är vaktinstinkten mycket stor.

Då de i grunden är en stor, skarp jakthund måste man vara uppmärksam på rasens umgänge med små hundar och med andra sällskapsdjur. Uppstår det en jaktsituation så kommer de att jaga. I och med att de använts till att ställa björn så har de också en mycket stor aktionsradie. De har inga problem med att arbeta utan att föraren är i närheten. Därför måste man tänka på att tidigt träna sin hund om man vill kunna ha den lös i skog och mark.

Könsbunden aggressivitet är vanlig i rasen, de tvekar inte heller att slåss med motsatt kön om behov uppstår. De startar sällan slagsmål men de svarar upp blixtsnabbt vid liten provokation.

Tidig socialisering är A och O. Låt valpen umgås med snälla, stabila individer och uppleva olika miljöer och människor.

Pälsvården är liten till vardags, den korta, täta pälsen skyddar mot väder och vind och blir hunden smutsig väntar man tills den torkat så trillar smutsen av. Ska hunden ställas ut krävs mer pälsvård i form av schamponering, borstning och föning.

Rasen kräver både fysisk och psykisk stimulans för att må bra. Långpromenader, olika nosaktiveringar (spår i alla dess former, sök, nosework, specialsök), lydnad, rallylydnad mm är exempel på lämpliga aktiveringar. Det går utmärkt att träna och tävla i olika grenar men siktar man på SM ska man nog titta på någon annan ras. De har väldigt liten will to please och kräver mycket motivation i träningen och man får ingenting gratis. De är väldigt intelligenta och tänker själva så tålamod och uppfinningsrikedom är ett måste hos föraren.

När du ska köpa en hund så försök att träffa föräldradjuren till den valp du är intresserad av. Tiken är mycket viktig då hon lever tillsammans med valpen de första 8 veckorna och präglar dem med sitt beteende. Du får ju också chansen att prata närmare med uppfödaren som är en viktig person då du väljer valp. Chansen att hitta en bra valp är större om man ställer krav på valpens föräldrar och på uppfödaren. Det är viktigt att du läser om de krav som Svenska Kennelklubben (SKK) ställer samt American Akita Klubb Sveriges rekommendationer för avelshundar, som du kan läsa om nedan.

För att få information om föräldradjuren kan du gå in på Hunddata och Avelsdata, dessa sidor hittar du här:
https://hundar.skk.se/hunddata/
https://hundar.skk.se/avelsdata/Initial.aspx

Här hittar du all information som finns registrerat på föräldradjuren; stamtavla och avkommor, hälsoresultat, mentalbeskrivningar och tävlingsresultat.

AAKS avelsrekommendationer
  • Avelsdjur bör vara röntgade med höftledsstatus (HD) A eller B
  • Avelsdjur bör vara röntgade med armbågledsstatus (ED) 0.
  • Avelsdjur bör vara ögonlysta utan anmärkning för ärftliga sjukdomar.
  • Kullar bör ej överstiga 6,25% i inavelskoefficient.
  • Ett avelsdjur bör absolut inte ha fler än 10 avkommor.