Om rasen

En American Akita är en relativt ny ras. Den godkändes av FCI som egen ras från den 1/1 2000, då hette den Great Japanese Dog. Men från och med 1/1 2006 så heter rasen American Akita, vilket är det rätta namnet eftersom det är en amerikaniserad Akita.
För närvarande finns det drygt 750 st (-11) American Akita i Sverige.
Som alla andra hundar mår en Am.Akita bäst av att få använda hjärnan för att må bra. Rasen kräver normal aktivering och är något av en allroundhund. Så om du inte har SM-ambitioner så kan du använda din Am.Akita till i stort sätt vad som helst.
Det är en lugn och stabil ras, det är inte mycket som imponerar på dem. De blir mycket starkt fästa vid familj och vänner men är tämligen ointresserade av främmande, detta ska dock inte förväxlas med överdriven reservation vilket inte är önskvärt. Rasen kräver dock mycket motivation i träningen och blir lätt uttråkade. Så oavsett vad du och din hund ger er på så är det tålamod och påhittighet som gäller.
Olika sorters spår akitor väldigt lämpade till och det finns flera exempel både på viltspårschampion och bevakningshundar.
En Am.Akita är en stor, imponerande hund som rör sig med en självsäkerhet som om den trodde att den var störst, bäst och vackrast i denna värld. Och frågar du deras ägare så är de beredda att hålla med! Kanske inte störst... men bäst och vackrast! Utseendet påminner mer om en björn än om en varg och de har en tjock, tät päls. Även om akitan inte är en slädhund (som många tror) så passar deras storlek utmärkt till att dra pulka/skrinda eller gå med klövjeväskor men de är snarare uthålliga än snabba.
Deras vaktinstinkt är stor och bör ej tränas upp. Det är en "tyst" ras som inte för oväsen i onödan vilket gör att den vaktar minst lika mycket som en hund av annan ras som skäller massor även om akitan står tyst. Lättast är att utfodra sin hund med ett torrfoder av god kvalitet. För mycket spannmål i fodret sänker kvaliteten då hunden har svårt att tillgodogöra sig t.e.x. vete.
För att tänderna ska hållas i god kondition är det bra om man kan ge hunden ett hårt kex eller tuggben då och då. Fördela hundens matranson på 2, gärna 3 mål, som vuxen.
Många Am.Akita har svårt att träffa nya hundar av sitt eget kön, såväl hanar som tikar. Det är sällan en Am.Akita startar ett slagsmål men blir de det minsta utmanade är de snabba på att svara. Därför fungerar oftast lekkamrater som inte är så noga med att bestämma bäst. Är du mycket hundvan går det bra att ha flera hundar av samma kön hemma annars är olika kön att rekommendera. Som vuxen kräver Am.Akita medelmåttigt med motion. Ordentliga långpromenader samt cykelpromenader att variera med är bra. Somliga Am.Akita tycker om att bada och då är simning utmärkt motion på sommaren. Det gäller att under sommarhalvåret planera motionen lite då de inte trivs i värmen och kan bli överhettade.
Värt att nämna är också Am.Akitans goda minne, de glömmer aldrig en oförrätt och kan vänta hur länge som helst på ett bra tillfälle att få ge igen. Det är viktigt att en akitavalp får lära sig att umgås med hundar tillsammans med snälla, stabila individer. Tid - Har ni tid att ta hand om en hund? Ordnat med passning om ni är heltidsarbetande? Dagis är inte en självklarhet med en Akita. Det är inte lämpligt att låta barn under 15 år ensamma gå ut med en Am.Akita, det är en stor och stark ras med mycket egen vilja. Har ni dessutom tid att lägga ner på all den miljö-, social- och lydnadsträning som behövs, speciellt de första åren?
Am.Akita och katter hemma brukar sällan vålla några större bekymmer om man vänjer dem vid varandra. Små gnagare, som marsvin, kanin och hamster bör man dock hålla under uppsikt, de kan bli för lika ett byte, speciellt om de är ute. Hundvana - En Am.Akita är inte lämplig ras som förstahund. Du bör kunna "läsa" hundar för att förstå varför din hund beter sig på ett visst sätt och vad din hund kommer att ta sig till i nästa sekund även om den är helt tyst och orörlig.
De har oftast en mycket stor jaktinstinkt och man måste träna mycket för att kunna ha Am.Akita lösa i skog och mark. Är man intresserad av jakt så så kan man använda Am.Akita som stötande hund och som en utomordentlig eftersökshund. Engagemang - För att din Am.Akita ska växa upp och bli den trevliga hund de är, krävs det av dig som ägare att du jobbar med din hund. Med en akita måste du arbeta för att få respekt och kärlek och det är med respekt och kärlek som ni får en trevlig relation.
Tålamod - En Am.Akita kan vara riktigt jobbig under sin pubertet....