Råd vid köp av American Akita

Du bör välja din Am.Akita med stor omsorg då ni förhoppningsvis kommer att tillbringa 10-15 år tillsammans. För att ditt köp skall bli lyckat och att du får den hund som du söker är det viktigt att du tänkt igenom köpet noga.

AAKS rekommenderar att du försäkrar din hund med både veterinärvårds- och livförsäkring. En olycka händer lätt och ett besök hos veterinären kan komma att kosta stora summor. Kontakta de olika djurförsäkringsbolagen för att få mer information om deras villkor.

Angående utfodring bör du följa de råd du får av uppfödaren som du köper hunden av. Det bästa för valpen är att den fortsätter att äta den mat den är van vid. Alla hundar, speciellt valpar, är känsliga för att snabbt byta foder så när man byter skall man göra det långsamt.

Innan du köper en Am.Akita försäkra dig om att du har både tid och möjlighet att ta hem en liten valp. Din hunds uppfostran är lika viktig som ett barns. Ge valpen mycket av din tid, så kommer du få en otroligt god vän resten av hundens liv. En lydig hund är en lycklig hund!

Låt inte priset på valpen styra ditt köp. En alltför billig valp kan vara ett varningstecken och kan i slutändan bli en dyr affär. Det behöver inte alls bli så men var observant ifall priset är mycket lågt. Självklart kan du finna en hund till ett lägre pris som kanske har en för hunden obetydlig defekt.

Besök gärna någon utställning och uppfödare för att bekanta dig med rasen både i och utanför deras hem. Lär känna rasen och dess karaktär för att förvissa dig om att det är just en Am.Akita du vill ha.

Känn att kontakten med uppfödaren av den valp som du bestämmer dig för är bra. Det är av stor betydelse i framtiden då du som hundägare behöver hjälp och råd.

AAKS avelsrekommendationer

  • Avelsdjur bör vara röntgade med höftledsstatus A eller B.
  • Avelsdjur bör vara röntgade med armbågledsstatus 0.
  • Avelsdjur bör vara ögonlysta utan anmärkning för ärtfliga sjukdomar.
  • Kullar bör ej överstiga 6,25% i inavelskoefficient.
  • Ett avelsdjur bör absolut inte ha fler än 21 avkommor.
  • Avelsdjur bör ha korrekta bakställ och sunda rörelser.
  • Ett avelsdjur bör vara balanserad vid möte med främmande människor.

Mer information om ditt hundköp hittar du på Köpa hund