Om klubben

Under vintern 1997 och våren 1998 började vi som hade den amerikanska Akitan känna oss isolerade. I och med att vi inte kunde ställa ut våra "felfärgade" hundar så träffade vi inte några andra hundar av samma sort eller deras ägare längre. Vi saknade utbytet från andra amerikansk Akita ägare. För att råda bot på det så ordnade Christel Claesson och Katarina Karlsson en träff för amerikanska Akitor i Mullsjö i juni 1998. 13 hundar med ägare dök upp. På kvällen runt lägerelden föddes då idén om att starta en intresseförening för den amerikanska Akitan. En interimsstyrelse tillsattes och arbetet för att få den amerikanska Akitan till egen ras påbörjades.
När sedan delningen blev ett faktum den 1 januari 2000, och den amerikanska Akitan blev Great Japanese Dog, så fick också den inofficiella intresseföreningen för amerikansk akita officiell status som Rasklubben för Great Japanese Dog. 2006 bytte rasen namn till American Akita och då bytte även rasklubben namn till American Akita Klubb Sverige.

Har du frågor om rasen är du välkommen att höra av dig till någon i styrelsen via mail eller telefon.